"WEB Dizajn sajta Beograd - web agencija za dizajn, Internet Marketing konsultant"

Logo Dizajn za firmu

 

Vaš logotip i šta on treba da govori o vama

 

Da li znate definiciju logotipa? Navodimo nekoliko – logotip je  “grafička prezentacija identiteta vaše firme“, „grafika, slika ili tekst koji predstavlja Vašu kompaniju”, “glavni vizuelni element Vašeg koporativnog identiteta”. Verovatno ste primetili da sve ove definicije pominju bitnu povezanost logotipa sa IDENTITETOM vaše firme. Kao što ljudi ostavljaju prvi utisak prilikom upoznavanja, tako i logotip ostavlja prvi utisak o vašoj firmi. Budući da smo svesni da nikad ne dobijemo drugu šansu da ostavimo prvi utisak, dizajniranju logotipa treba pristupiti pažljivo i promišljeno.

Prvi i osnovni kriterijum koji logotip vaše kompanije mora da zadovolji jeste da odslikava suštinu poslovne aktivnosti kojom se bavite. Logotip mora da bude jasna i nedvosmislena asocijacija na posao kojim se vaša firma bavi. On takođe predstavlja, na neki način, i doslednost u poslovanju. Da li verujete da Coca-Cola nije (bitno) menjala svoj logotip od 1958. godine? Logotip je zaštitni znak vaše kompanije, odnosno nešto po čemu će vas postojeći i potencijalni klijenti prepoznati u moru sličnih kompanija / konkurenata.  Neki stručnjaci tvrde da je dobar korporativni identitet osnovi preduslov za uspeh.

Sa aspekta marketinga, logotip će pomoći u pozicioniranju vašeg brenda / proizvoda na tržištu, odnosno kod potrošača. Ukoliko je atraktivan i upečatljiv, on čak može pomoći u tome da se kupci lakše odluče za proizvod koji taj logotip predstavlja. Marketinški stručnjaci kažu da je logotip prvi i osnovni korak ka dizajniranju i kasnije prepoznavanju brenda firme.

Kako kreirati logotip koji će istinito, nedvosmisleno i dobro predstavljati našu firmu i kojih pravila u dizajniranju logotipa morate da se pridržavate? Pre samog procesa dizajniranja, morate da dobro poznajete profil vaših kupaca, potrošača ili klijenata. Na kraju krajeva, oni su vaša ciljna grupa i oni su ti koji će “presuditi” da li ste učinili dobar posao sa logotipom ili ne.

Zapamtite da je ključ u jednostavnosti. Komplikovan logotip (prešaren, prevelik, premalen) ili logotip koji se teško pamti ili prepoznaje je nešto što nikako ne biste trebali da imate. Najpoznatiji logotipi na svetu (gore pomenuta Coca-Cola, Nike, Adidas, McDonalds, Facebook) su vrlo jednostavni i vrlo upečatljivi. Postoji vrlo jednostavan test za utvrđivanje da li je vaš logotip lako prepoznatljiv. Jednostavno, putem softvera za grafički dizajn, obrnite logotip na suprotnu stranu. Steve Jobs je to uradio sa logotipom Apple-a, koji je savršen primer vrlo jednostavnog, a u isto vreme, globalno prepoznatljivog logotipa.

Vaš logotip mora da bude lako upotrebljiv (primenjiv) u raznim medijima – u štampi, na sajtu, na vizit-kartama, na majicama i sl. Ovo je još jedan razlog zašto on mora da bude jednostavnog dizajna.

Obratite pažnju i na slova koja koristite u logotipu. Preporučljivo je da koristite najviše dve vrste slova (fonta), a bilo bi idealno ako biste uspeli da kreirate svoj jedinstveni font.

U svakom slučaju, savetujemo vam da iskoristite pomoć stručnjaka u dizajniraju logotipa kao bitnog aspekta vašeg poslovnog identiteta i uspeha.   


 

 

SEO
      strategije i dizajn

 

DIZAJN, primer kreiranja i optimizacije sajta

 

Web Marketing dizajn sajtova Beograd

 

 

internet
      agencija TotalDizajn

WEB dizajn i internet marketing sajta Beograd - pobedite konkurenciju!

WEB Dizajn i marketing

Google marketing SEO optimizacija i Design sajta


SEO - PROJEKTI, Web Marketing www.venecijaneri.net


www.progovori.rs


 

SEO Srbija
      agencija za web marketing

Total Dizajn SEO agencija 2019

kontakt: 064 1700992