"WEB Dizajn sajta Beograd - web agencija za dizajn, Internet Marketing konsultant"

Web Dizajn pravila

10 najvećih grešaka u web dizajnu

Estetski lep sajt, a loš sadržaj vam sigurno neće doneti tražene rezultate. Kako biste uspeli da spojite lepo i funkcionalno i na kraju postignete ono što ste naumili kada se počinjali sa kreiranjem vašeg sajta, bilo bi dobro da izbegnete greške u web dizajnu od kojih ponekad čak ni najiskusniji web dizajneri nisu imuni. Dakle....

 1. „Prešaren“ dizajn – Nemojte nas pogrešno razumeti. Nemamo ništa protiv boja i nismo pristalice monohromatskog izgleda, ali neki sajtovi su toliko „šareni“ i prepuni fleš animacija da vam je nakon određenog vremena provedenog na njima glavobolja zagarantovana. Isti efekat imaju i sajtovi sa pozadinskom muzikom, bez obzira koliko je ta muzika kvalitetna i moderna. Većina posetilaca sajtova smatra pozadinsku muziku iritantnom. Ukoliko baš insistirate da vaš sajt ima pozadinsku muziku, onda neka postoji opcija da posetilac može sam odabere da li želi da je sluša ili ne.
 2. Prevelik broj banera – Ukoliko želite da vaš sajt bude spor i da se prikaže na 239. stranici Google pretrage, nema problema – dajte si oduška sa banerima. Jedan baner je jedan link, previše banera znači previše linkova što negativno utiče na brzinu otvaranja sajta. Na kraju krajeva, ne želite da sadržaj vašeg sajta (odnosno njegov najvažniji deo) padne u drugi plan zbog banera.
 3. Nečitljiv tekst – Odnosno, loš izbor boje slova i pozadine na kojoj se tekst nalazi, prevelika ili nedovoljno velika slova, previše raznih stilova slova (fontova)... U svakom slučaju, veličina fonta ne bi trebala da bude manja od 12px, a ni veća od 16px. Ukoliko niste sigurni kakav font, odnosno koju veličinu fonta da koristite, konsultujte specijalizovane sajtove kao što su Typekit ili Webtype.
 4. Tekst na sajtu nije „razbijen“ na više manjih celina / pasusa – Sigurni smo da ne želite da se posetioci vašeg sajta osećaju kao da čitaju lektiru sa „kilometarskim“ rečenicama spojenim u jedan tekst. Informacije na vašem sajtu bi trebale da budu tematski razdvojene na nekoliko web strana i u pasusima.
 5. Neodgovarajuća rezolucija – Dobar web dizajner će osimisliti sajt koji će dobro izgledati na gotovo svakom ekranu, bez obzira na njegovu rezoluciju. Kako biste prilagodili rezoluciju sajta najpopularnijim pretraživačima, pogledajte sledeći link - http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp - koji vam donosi statističke podatke o najpopularnijim pretraživačima po mesecima. Savetuje se da rezolucija vašeg sajta ne bude manja od 1024 x 768 piksela.
 6. Loša navigacija – Posetilac vašeg sajta zaista ne želi da provede beskrajno mnogo vremena tražeći informaciju koja mu je potrebna u moru informacija koje ste postavili na sajt. Stoga je  neophodno da navigaciona traka („navigation bar“ ili skraćeno „navibar“) bude pregledna, da bude veličine koja je srazmerna vašem sajtu i da OBAVEZNO sadrži prozor za pretragu sadržaja (search box).
 7. Nejasna svrha sajta – Odmah po otvaranju vašeg sajta, posetilac mora da ima jasnu sliku zašto je sajt napravljen, odnosno koja je njegova svrha. Takođe, nemojte samo pričati o tome koliko vredite (kao kompanija ili pojedinac), već to i pokažite primerima. Izbegavajte floskule kao što su „tu smo da vam pomognemo“ već objasnite kako vi to „pomažete.“ Posetioci dolaze na vaš sajt zbog njegovog sadržaja, usluga ili proizvoda.
 8. Svaka nova strana sajta se otvara u posebnom prozoru – Pored pop-up prozora i pozadinske muzike na sajtu, ovo je treći najiritantniji razlog zašto će posetioci vrlo brzo napustiti vaš sajt. Ukoliko oni zaista žele da otvore neku stranu vašeg sajta u posebnom prozoru, postoji dobra stara komanda koja se zove „open in a new window“. Nemojte im nametati svoj izbor!
 9. Nemojte zaboraviti koliko su važni linkovi i koliko je bitno da ih na neki način izdvojite (drugačijom bojom ili stilom) u tekstu. Standardno i najpopularnije rešenje jeste da se link prikaže u plavoj boji, podvučen crtom. Još jedna bitna informacija – kada posetilac otvori link na vašem sajtu, on mora da bude označen drugačijom bojom od onih linkova koji još uvek nisu otvoreni.
 10. Obavezno odgovarajte na pitanja koja posetioci postave na vašem sajtu. Oni su vaša ciljna grupa i zbog njih ste i kreirali sajt, stoga im pružite informaciju koju traže. Ukoliko ne odgovorite na njihova pitanja, posetioci vrlo lako mogu da zaključe da usluga ili proizvod koji nudite ne odgovaraju njihovim potrebama i da vam nije stalo da tu uslugu ili proizvod plasirate.

Srećno dizajniranje!

 


  

 

SEO
      strategije i dizajn

 

DIZAJN i tipografija
Logo portfolio total dizajn from Optimizacija

 

Vazno je biti svestan toga kako fontovi izgledaju na ekranu/web-u, ali nije to jedina briga dizajnera. Istrazivanjapokazuju da ljudi citaju sadrzaj na sajtovina na mnogo drugaciji nacin od onoga kako citaju casopise.

"Skeniranje" teksta je prilicno uobicajen nacin citanja na internetu, i kao pravilo vazi da je paznja manje fokusirana, tako da ako zelite da neko cita vas tekst morate imati u vidu da sve mora biti kratko i jasno.
Web Marketing dizajn sajtova Beograd

 

 

internet
      agencija TotalDizajn

WEB dizajn i internet marketing sajta Beograd - pobedite konkurenciju!

WEB Dizajn i marketing

Google marketing SEO optimizacija i Design sajta


SEO - PROJEKTI, Web Marketing 


www.venecijaneri.net


www.progovori.rs


 

SEO Srbija
      agencija za web marketing

Total Dizajn SEO agencija 2019

kontakt: 064 1700992